Since 1969, the Regenstrief Institute, in collaboration with Indiana University School of Medicine, has supported and developed healthcare research and information technology to create pathways for better health for all patients, by improving the quality, efficiency, and outcomes of healthcare, and translating our research discoveries into clinical practice.

1101 West 10th Street | Indianapolis, in

Company Facts

Square Footage: 80,000

Employee Count: 170

Year of Buildout: 2015

 

Vendor Facts

General Contractor: Shiel Sexton

Architect / Interiors: Schmidt Associates

Furniture: RJE Business Interiors

 

How does your space drive productivity, collaboration and connectivity?

The Regenstrief building’s open floor plan makes collaboration spontaneous and easy, with each floor configured with adjustable desks for standing or sitting, collaborative work pods, thousands of square feet of interior and exterior glass creating an atmosphere full of natural light, and mobile furniture. Each floor also has small focus rooms when quiet is needed or for meetings at a moment’s notice, medium and large conference rooms, dry erase walls, and classrooms which are outfitted with monitors and equipment for conference calls, presentations and video conferencing. With a focus on global health, our video connectivity allows for global interactions and conferences.  The main floor features the large Social Hub, routinely used for hosting presentations and workshops, symposiums, and social events.

What is the one thing that is unforgettable when someone walks through your space?

As we designed our new headquarters, the Regenstrief Institute made storytelling a priority, and it appears throughout the building. For example, our founder, Sam Regenstrief, was a very successful manufacturer of dishwashers who sought to apply the latest industrial techniques for increasing efficiency and effectiveness in production, to healthcare. One of his dishwashers is on display with a narrative for guests to learn more about our roots, Sam’s vision for the future, and the connections we make between technology and health. Murals and visual features throughout the building also highlight our history and help visitors understand our current work.

How does your space tell your company’s story and reflect its brand?

Our values are Discovery, Impact, Capability, and Community, and we sought to create a space where those values become living action words every day through the work we do. Developed with the White Design Studio of Cincinnati, illuminated feature walls celebrate a timeline of achievements of each of our research centers. Each storytelling node is connected by lighted paths, which represent our mission to create pathways to better health. Digital signage on each floor also keeps employees updated on our social media feeds and internal announcements and news.

How does your space engage your employee base?

All staff and faculty were asked to give input during the planning for our new headquarters, and their feedback is reflected in the design and configuration of each floor. The open, four-story central staircase is the busy connector for our organization, and it is surrounded by common spaces to work or chat with colleagues.


We want Regenstrief Institute to be an open, comfortable, wellness-minded place to work, so we maintain a green roof patio with outdoor seating, fitness center, indoor bicycle storage, and a quiet room for nursing mothers, as well as bottle-filling stations to reduce waste and promote drinking water throughout the day.


We chose to have only one elevator to encourage employees to use the stairway and move more while they work. Our canteen, “Sam’s Place,” is located on the first floor, making it necessary for employees to come to the same place to store and prepare meals, and get coffee. The central location was designed to encourage mingling and communication between colleagues working in different areas of the building. We strove to create not only a place for productive work, but a space where community, health, and ideation flourish.